Szerző:

Parametrizált szerelések gyors tervezése szabványos részegységek, alkatrészek felhasználásával

Az előző két e tárgyban született írásomban igyekeztem röviden összefoglalni a parametrizált tervezés lényegét, általam legfontosabbnak ítélt jellemzőit:


Komlex gyártmányok magas szinten automatizált és parametrizált tervezése:
http://www.dldh.hu/komplex-gyartmanyok-magas-szinten-automatizalt-es-parametrizalt-tervezese

Parametrizált tevezés előnyei és kihívásai:
http://www.dldh.hu/a-parametrizalt-tervezes-elonyei-es-kihivasa

Az előző írás végén illusztrációként szereplő videó olyan parametrizált terv módosításának folyamatát mutatta be, amelyben viszonylag nagyszámú paraméter segítségével leírható fémszerkezetekből magasabb szerelési egység épült fel.

Az alkatrészek és a szerelések paramétertáblázatában megadható nagyszámú adat mindig arra utal, hogy az adott terv a „kombinatorikus robbanás” elvéből fakadóan rendkívül nagy változatszámban állítható elő.

Jelen alkalommal ennek éppen az ellenkezőjét szolgáló megoldást mutatok be. Egy olyan szerelés parametrikus terve látható az alábbi videón, amely jellemzően szabványos építő elemeket tartalmaz. A szabványos gépelemekre, szerkezeti építőelemekre, mint pl. a csőszerelvényekre, kötőelemekre, különböző szelvényű szálanyagokra, csapágyakra és csapágyházakra, stb. az a jellemző, hogy ezek mindegyike viszonylag kevés számú adattal egyértelműen leírható, ugyanakkor a CAD rendszerekben a 3D-s modelljük megjelenítéséhez számos további adatra van szükség.

Az alábbi videóban azt láthatjuk, hogyan lehet egyetlen méret megadásával egy olyan hegesztett karima kötést automatikusan előállítani, amelyet a karima méretéhez igazodó csavarkötés fog közre. A szerelést kiegészítettem további két olyan menetes szerelvénnyel, amelyek szintén ugyanazon csőmérethez igazodnak.

A működés könnyebb megértése érdekében egy nagyon egyszerű szerkezetet mutatok be ugyan, de a példában látható elven megvalósult parametrizálás előnye akkor mutatkozik meg igazán, ha egy ennél lényesen bonyolultabb csővezetéki megoldáson alkalmazzuk az itt látottakat.

A karimákhoz hasonlóan elkészítettük számos más csőszerelvény (karmantyú, menetes csővég, csősapka, T-idom, stb.), kötőelemek (hatlapfejű-, imbusz, Torx, stb. fejű csavarok, hatlapfejű, zárt, önzáró,szárnyas, stb. azon típusú parametrikus modelljét, amelyekben nem egyetlen, hanem számos szabványos méretváltozat áll elő az egyetlen fő méret megadása után.

Így tehát olyan szereléseket tudunk részegységenként összeállítani, amelyek egy magasabb szintű szerelésből vezérelve automatikusan megváltoztatják a kívánt értékűre valamennyi releváns méretüket. Ezen a módon a modellek, s a belőlük frissítéssel automatikusan előállítható rajzi dokumentációk is másodpercek alatt állíthatók elő.

Amennyiben a bemutatott megoldásokkal kapcsolatban kérdései, megjegyzései vannak, kérjük keressen bennünket, szívesen állunk rendelkezésére.

Írjon nekünk

Ön mit gondol?

Vélemény, hozzászólás?

© Készítette - Direct Line - Bemind Kft.
csik